Quantcast
Channel: Inrikes | svenska.yle.fi
Viewing all 71786 articles
Browse latest View live

Räddningsverket: "Ofog på badstränder är mycket farligt"

$
0
0

Metallföremål som inte hör hemma i vatten har hittats i vattnet vid en badstrand i Esbo. Västra Nylands räddningstjänst påminner om att nedskräpning i vattnet kan orsaka stor fara.

Tidigare i veckan fick Västra Nylands räddningstjänst i uppgift av Esbo stad att undersöka havsbottnen vid en badstrand i Esbo.

Det var efter att en liten flicka skadat foten på ett föremål i vattnet när hon hoppat från ett hopptorn vid badstranden.

Det var förmodligen en skräpkorg av metall som flickan skadade foten på.

Under dykningen efter farliga föremål vid badstranden hittade räddningsverket också en cykel och andra metallföremål.

Ofog och vandalism kan orsaka fara

Räddningsverket påminner om farorna med ofog och vandalism vid badstränder.

Om ett föremål som inte hör hemma på havsbotten slängs dit, kan de som vill ta sig ett dopp i allsköns ro skada sig och i värsta fall bli förlamade eller drunkna.

Också djur och natur lider av nedskräpning.

Den som är på väg i vattnet för en simtur bör också komma ihåg att det kan finnas farliga föremål på havsbottnen.

På okända badstränder säger räddningsverket att det inte är lönt att hoppa i från bryggan utan att först ha gått i försiktigt och försäkrat sig om att det inte finns något farligt i vattnet.


Bussbolagen väntar passagerarrusch under tågstrejken

$
0
0

Den statliga tågtrafiken kommer att stå stilla mellan måndagen och tisdagen då lokförarna strejkar. Bussbolagen förbereder sig nu för att kunna betjäna de kunder som annars skulle ha åkt tåg.

Om lokförarnas strejkintentioner står sig kommer tågtrafiken att stoppas mellan 18 på måndag kväll och midnatt mellan tisdag och onsdag.

Biljettförsäljningen ovanligt hög

Situationen öppnar upp marknaden för bussbolagen. Lauri Helke, vd på Onnibus, menar att företaget redan nu märker effekterna av strejken.

- Jag har inga exakta siffror, men tisdagen är annars veckans lugnaste dag och vi har sålt fler biljetter än vanligt.

Enligt Helke är företaget väl förberett på oväntade situationer som den här. Bussbolagens tidtabeller och turer är fastslagna på förhand och kan inte ändras vid behov, men kapaciteten kan ändå utökas.

- Om biljetterna tar slut lägger vi in en annan eller till och med en tredje buss. Det är helt normalt och vi gör samma sak till exempel på julen och annars då efterfrågan är särskilt hög. Vi har tillräckligt många bussar och chaufförer för att det ska fungera.

Onnibuss kör i hög grad längs samma rutter som VR. Därför väntar sig Helke att passagerarantalet stiger över hela landet, även om bussarna från Helsingfors påverkas mest.

- Det är klart att det ändå är säkrast att boka på förhand, eftersom vi måste känna till efterfrågan på förhand för att kunna sätta in bussar.

Inte säkert att det går att köpa biljett på plats

På Pohjolan Liikenne har man ännu inte märkt av någon försäljningstopp, men nätförsäljningsansvariga Ilona Pirhonen menar att det beror på att många köper först på plats. Till skillnad från Onnibus har Pohjolan Liikenne en kvot på biljetter som säljs på bussen.

- Vi antar att vi kommer att ha fler passagerare än normalt på vissa rutter, särskilt mellan Åbo och Helsingfors. Vanligtvis reserverar vi biljetter för köp på plats, men i det här läget kan vi inte lova att det blir så på måndag och tisdag.

Pirhonen rekommenderar att den som måste resa köper biljett i god tid. Just nu arbetar Pohjolan Liikenne med att hitta manskap och extra bussar.

- Beskedet kom ju först igår, så vi kan inte säga exakt hur det blir ännu. Vi satsar på att få bussar till de linjer som följer järnvägsspåren. Vi kan ändå inte förlänga våra busslinjer. En kund frågade om vi kan köra till Ekenäs men det är därför inte möjligt, tyvärr. Vi gör det bästa vi kan med så kort varsel.

Också Vainion Liikenne meddelar att bolaget försöker anpassa sig. När Yle Åboland når vd Martti Vainio är han på semester och kan inte berätta mer specifikt om företagets situation.

Lokförarna protesterar mot regeringen

Strejken rör sig om en politisk protestaktion som är riktad mot regeringen Sipiläs trafik- och ägarpolitik, meddelar Lokmannaförbundet på sin webbplats.

Lokförarna kritiserar regeringens besked enligt vilket järnvägarnas passagerartrafik ska konkurrensutsättas samtidigt som järnvägsbolaget VR spjälks upp.

Människor väntar på tåget vid stationen i Åbo.
Tågen rullar in på Åbo tågstation. Människor väntar på tåget vid stationen i Åbo. Bild: Yle/Johanna Ventus vr

Nu ska rättshjälpen för asylsökande utredas grundligt

$
0
0

Rättshjälpen för asylsökande ska utredas grundligt, lovar justitieminister Antti Häkkänen.

- Alla ska ha rätt att få sakkunnig rättshjälp, konstaterar han.

För ett år sedan ändrades rättshjälpen så att enbart advokater och offentliga rättsbiträden får sköta asylsökandes ärenden.

Reformen har kritiserats kraftigt, bland annat av Advokatförbundet som anser att asylsökandena inte längre har samma rättsskydd som alla andra.

Asylsökandena har numera rätt till rättsbiträde i undantagsfall. Samtidigt har besvärstiderna förkortats.

Effekterna av reformen ska utredas vid ministeriet, och sedan ska man besluta om förordningarna behöver ses över, säger Häkkänen.

En uppslagen lagbok på ett bord.
En uppslagen lagbok på ett bord. Bild: Touko Trttimaa/Yle lagbok

Läs mera:

Finlands lag

Advokatförbundet: Bristande rättshjälp för asylsökande en skam för landet

De rättsfel som asylsökande utsätts för är en skam för Finlands jurister och beror bland annat på regeringens reform av de asylsökande personernas rättshjälp, säger Christian Näsman från Finlands Advokatförbund.

Polisen kom valpfabrik på spåren - kvinna smugglade in hundratals valpar

$
0
0

Ett nytt fall av olaglig valpsmuggling har påträffats. En kvinna i Östersundom har smugglat in hundratals blandrasvalpar.

Kvinnan smugglade in valparna i landet främst från Estland och övriga Baltikum, och sålde dem via internet.

Priset har legat kring några hundra euro per valp. Den ekonomiska vinningen som kvinnan fått är hundratusentals euro.

Det handlar om cirka 400 misstänkta fall under åren 2014-2016.

Kvinnan har påstått att valparna varit inhemska - eller införda på laglig väg - och att de varit vaccinerade och försedda med mikrochips.

Illegalt införda hundvalpar som polisen har tagit hand om. Augusti 2016.
Illegalt införda hundvalpar som polisen tog hand om i augusti 2016. Illegalt införda hundvalpar som polisen har tagit hand om. Augusti 2016. Bild: Handout hund,smuggling,Illegal,illegalt importerad hundvalp

Kvinnan har också uppvisat förfalskade intyg som ser äkta ut.

Många hundar led av parvovirus och dog strax efter köpet

Många av hundarna led av parvovirus, och dog strax efter att de levererats till hundköparen.

Insmugglade hundar kan bära på också andra sjukdomar, till exempel rabies.

Polisen och regionförvaltningsverket är oroade över att valpsmugglingsbranschen ser ut att växa.

Myndigheterna påpekar att man ska se upp om valpförsäljaren vill ha betalningen kontant, och om valpen får följa med den nya ägaren genast. Sådana fall kan tyda på olaglig valpfabriksverksamhet.

Läs mera:

Valp som smugglats in till Finland från Estland

Hunden Torsti dog bara en dag efter köpet - köparen vill nu varna andra

Pasi Viinamäki köpte blandrasvalpen Torsti av en familj i Östersundom den 25 juli. En dag senare var den död. Pasi Viinamäki vill uppmana andra valpköpare att vara extra noggranna.

Turistbussföraren som krockade har avlidit

$
0
0

Föraren på den turistbuss som vållade tisdagens olycka på Mannerheimvägen i Helsingfors har avlidit, uppger polisen.

Olyckan skedde strax efter klockan tio på tisdag förmiddag.

Föraren på turistbussen drabbades av allt att döma av en sjukdomsattack, vartefter han körde av vägen och krockade med två träd.

Ombord på bussen fanns finländska turister, av vilka sexton fick lindriga skador.

Helsingin Sanomat var först med att rapportera om nyheten.

Svensk pedagogikguru förbereder Pargaslärarna inför skolstarten

$
0
0

På fredagen samlades alla lärare, elevassistenter och personal inom småbarnspedagogik i Pargas för att lyssna på Michael Hermansson, en känd pedagog från Sverige. Syftet med samlingen är att inspirera lärarna inför tisdagens skolstart.

Michael Hermansson är en känd svensk pedagog från Umeå som fått många utmärkelser för sitt pedagogiska koncept kring mikrolektioner. Med 25 års erfarenhet som lärare har han utvecklat ”The Grej of the Day”. Det hela började med att han hade en trött och omotiverad klass.

- För ungefär åtta år sedan insåg jag att min klass tyckte att skolan var ganska tråkig. Då införde jag korta mikrolektioner varje morgon för att kickstarta dagen. Jag döpte dem till ”Grej of the day” – en sak om dagen. Då hände något, och hela min klass förändrades. Idag är det här Sveriges största skolidé som spridits i hela landet på alla stadier, säger Hermansson.

Michael Hermansson föreläser för lärarna i Pargas.
Michael Hermansson. Michael Hermansson föreläser för lärarna i Pargas. Bild: Yle/Lina Frisk Michael Hermansson

Nu är han här i Pargas för att inspirera lärarna inför skolstarten.

Grej of the day- konceptet går ut på tre olika steg. Dagen innan ska läraren väcka intresse och göra eleverna nyfikna genom att ge dem en ledtråd. Ledtråden håller de sedan hemlig medan de funderar och googlar kring den. Om ämnet är Marianergraven kan ledtråden vara till exempel ”djup, djupare… ”.

- Dagen därpå håller läraren en cirka 8 minuter kort mikrolektion. Det kan handla om vad som helst, bara det är spännande. Sen får eleverna ett uppdrag att gå hem och återberätta vad det lärt sig för en vuxen. För när man återberättar så minns man bättre och det väcker nyfikenhet hemma. Den här trestegsraketen gör att saker blir mycket mer intressanta, säger Hermansson.

Skolan blir roligare

Enligt Hermansson innefattar konceptet flera delar som underlättar inlärningen – i alla åldrar.

- För tre år sen skulle jag ha sagt årskurs fyra och fem med en lärare som är lite nördig och kunskapstörstande. Idag vet jag att jag har helt fel. De yngsta jag sett hålla på med det här är 4 år, och de äldsta 85 årGrej of the day gör skillnad. Att återberätta är kanske den bästa metoden för att komma ihåg någonting.

Hur mycket mer jobb innebär det här för läraren?

- På sikt innebär det inte mer jobb alls. Jag använder alla skolämnen i det. I början var jag tvungen att jobba med en del powerpoint-föreläsningar och inläsning. Men jag tog upp sådant som skulle tas upp i något skede under grundskolan, så jag tyckte att tjänade tid istället för att tappa tid.

Vad har du sett för resultat av Grej of the day?

- Jag har sett klasser som blivit mer allmänbildade. Men jag har framför allt sett klasser som tycker att det är så mycket mer spännande. De ser samband och likheter och inser att kunskap hör ihop som ett stort pussel. Jag har också sätt bättre betyg, men det viktigaste är att visa att skolan inte bara är tråkig.

Grej of the day i Pargasskolorna snart?

Ulrika Lundberg, utbildningschef vid Pargas stad, hoppas att lärarna i Pargas ska inspireras av Hermanssons pedagogik och inkludera det i sin undervisning.

- Vi har bjudit in Michael för att vi tycker att det här låter väldigt spännande. Vi hoppas givetvis att våra lärare ska börja använda det. Vi behöver också redskap och metoder för att motivera våra elever och skapa känslan av att det är roligt att gå till skolan. Vi vill ge konkreta redskap åt våra lärare, och det har de minsann fått idag., säger Lundberg.

Utbildningschef Ulrika Lundberg och Michael Hermansson.
Utbildningschef Ulrika Lundberg och Michael Hermansson. Utbildningschef Ulrika Lundberg och Michael Hermansson. Bild: Yle/Lina Frisk Michael Hermansson

Den svenska skolan har fått rätt mycket kritik, och PISA-resultaten är sämre än i Finland. Varför behöver vi tips från Sverige?

- I det här fallet är PISA-resultaten inte intressanta. Vi har mycket att lära oss från den svenska skolan, på samma sätt som de har mycket att lära sig av oss. Vi ska samarbeta och ta det bästa ur båda länderna.

Hermansson inflikar att Sverige har haft en jobbig period ifall man endast ser på PISA-resultaten.

- Jag brukar säga att Pisaresultaten 2014 var innan Grej of the day hade kickat igång ordentligt. Jag är inte säker på att det här kommer att revolutionera världen. Men när jag möter mina gamla elever och de minns lektioner från årskurs fyra och berätta om en gammal Grej of the day. Då kan jag sträcka på mig och känna att jag har lyckats.

Arbetsmängden en nackdel

Två av lärarna på plats var Jeanette Lindroos och Heidi Österman.

Lindroos jobbar i Kyrkbackens skola i Nagu, undervisar i matematik, fysik och kemi och är tutorlärare i Sarlinska skolan. Österman jobbar i Malms skola, och undervisar i år en klass i årskurs sex.

Lindroos och Österman tyckte Hermanssons föredrag och tankar om att inspirera eleverna med mikrolektioner var intressanta, men mycket kändes också bekant.

Lindroos tror att mikrolektioner kan fungera bra och väcka eleven.

- Nackdelen kan bli arbetsmängden, ifall man går in för att ha en mikrolektion varje dag.

Jeanette Lindroos och Heidi Österman.
Jeanette Lindroos och Heidi Österman. Jeanette Lindroos och Heidi Österman. Bild: Yle/Lina Frisk Jeanette Lindroos och Heidi Österman

Österman håller med om att modellen kan vara arbetsdryg.

- Vissa moment kändes som att man jobbar två timmar och framför det sedan på två minuter. Det tar lång tid att förbereda, även om det finns färdiga modeller, konstaterar Östermalm.

- Men nya grejer tar alltid mer tid och kraft att köra igång, säger Österman som också ser mycket bra i modellen.

Lindroos fattade tycke för den så kallade ledtrådsmetoden. Eleverna får fundera på förhand, diskutera hemma och gissa vad som kommer att hända. Lindroos gillade också föreläsarens tankar om hur man repeterar fakta.

- Man har ju olika quiz som man genomför med klassen, men kanske mera traditionella frågesporter och sådant som man gjorde för tio år sedan inte ska glömmas bort.

- Man kanske har gått ganska långt in i datoråldern nu och man kan ta tillbaka det som var bra, som man gjort förr.

Österman håller med om att repetition också kan vara roligt.

- Då ger det till och med ännu mera.

Lindroos och Österman ser ändå ingen orsak till att klanka ner på den svenska pedagogiken. Och PISA-resultat är inte allt.

- Ska vi hålla någon sorts resultat som måste vi nog, så som Michael sa, se till att få alla med. Och det gör vi nog med att motivera dem, kanske just med nya och roliga metoder, och “cool” kunskap.

Tillbaka till skolan

På tisdag är det dags för höstterminens första skoldag.

- Alltid lite nervöst och lite nytt, men roligt, säger Österman.

Vid skolstarten tas en ny läroplan för klasserna 7-9 i bruk.

- Det känns tryggt, cheferna backar upp den nya läroplanen riktigt bra här i Pargas. Så också på det sättet känns det kul att börja, säger Lindroos.

Michael Hermansson tar en selfie med Pargas lärare efter föreläsningen.
Michael Hermansson tar en selfie med Pargas lärare efter föreläsningen. Michael Hermansson tar en selfie med Pargas lärare efter föreläsningen. Bild: Yle/Lina Frisk Pargas,sarlinska skolan

Ögonvittnen till misshandel vid Lilltorget efterlyses

$
0
0

Den misstänkte är en man i 30-årsåldern. Flera personer såg misshandeln, och dem vill polisen nu få kontakt med.

Offret hade blå skjorta, glasögon och en skärmmössa. Han blev bland annat slagen i ansiktet, upprepade gånger. Misshandeln fortsatte också då offret låg på marken.

Misshandeln inträffade när fontänen mellan huvudbiblioteket och Lilltorget i Åbo, cirka klockan 21.20-21.30.

Den misstänkta mannen togs i förvar i närheten av platsen. Han är född 1982 och har i förhör erkänt sin delaktighet i händelseförloppet.

Många människor såg misshandeln och var inblandade i situationen. Dem vill polisen nu få kontakt med. Polisen ber ögonvittnen och andra som vet något höra av sig till nummret 0295446930.

Se upp för ivriga löpare och välj en annan bilrutt - Helsinki City Marathon påverkar trafiken på lördag

$
0
0

På lördag eftermiddag drar ivriga löpfantaster från över 70 länder på sig löpskorna, för att delta i Helsinki City Marathon. Trafiken påverkas i bland annat Gräsviken, Bortre Tölö, Sandviken och på Drumsö.

Prick klockan 15 på lördag går startskottet för Helsinki City Marathon på Tallbackavägen och löparna springer in på Tölö fotbollsstadion under kvällen.

Också Banan är avstängd för cyklister och fotgängare mellan klockan 16 och 21 på lördag.

Trafiken dirigeras med hjälp av trafikdirigenter och annan apparatur för trafikdirigering.

Hela rutten som löparna tar sig fram längs med och vilka vägavsnitt som berörs hittas (på finska) på Helsingfors stads webbsidor.


Sipilä: Jag har otaliga gånger måstat stoppa höjningar av lönearvoden i bolagen

$
0
0

Statsminister Juha Sipilä säger att regeringens inställning till tilläggspensioner i statliga bolag är mycket klart: De ska inte tillåtas.

Sipilä säger i en intervju för Yle att han under sin tid som ansvarig minister för ägarstyrningen "otaliga" gånger satt stopp för olika försök till höjningar av arvoden.

- Min motivering var att löntagarna fått göra svåra beslut i och med konkurrenskraftsavtalet. Nu är det inte tid för högre premier i statens börsbolag.

Regeringen väntar med åtgärder till våren

Just nu kommer regeringen knappast att skrida till åtgärder mot Finnair-vd:n Pekka Vauramos pension.

- Vi borde gå igenom de här premieringsreglerna i bolagsstämmorna på våren.

Sannfinländarnas tidigare kretschef Janne Aso sällar sig till Samlingspartiet

$
0
0

Sannnfinländarnas kretsordförande Janne Aso har gått med i Samlingspartiet.

Aso lämnade sin post som ordförande för Egentliga Finlands sannfinländare i slutet av juni, då Jussi Halla-aho blev partiordförande.

Aso är fullmäktigeledamot och styrelsemedlem i S:t Karins.

I och med partibytet har Samlingspartiet i S:t Karins nu 16 ledamöter i fullmäktige.

I det senaste kommunalvalet var Aso S:t Karins röstmagnet med bred marginal. Han fick då 662 röster.

Bussåkerier och taxibolag redo att satsa stort under tågstrejken

$
0
0

Buss- och taxibolagen förbereder sig inför lokförarnas strejk som inleds på måndag kväll.

Bussbolaget Onnibus är redo att öka kapaciteten i takt med att efterfrågan ökar.

Även Pohjolan Liikenne är redo att sätta in extra bussar på de sträckor där trafiken är livlig.

Taxiåkarna planerar att sätta alla fordon i trafik.

Tågtrafiken körs ner stegvis från och med måndag klockan 18. Lokförarnas protest riktas mot regeringens trafik- och ägarpolitik.

Trafiken till Ryssland omfattas inte av protesten.

Lokförarna återvänder till jobbet natten mellan tisdag och onsdag.

HRT informerar om trafiken under strejken

Ny version av bostadsmässan planeras i Ingå

$
0
0

Det finns planer på en mindre bostadsmässa på Ingåstrandområdet i Ingå kyrkby. Planerna har framskridit så långt att Ingåpolitikerna nu föreslås godkänna ett avtal med andelslaget bakom Finlands bostadsmässa.

Ingå kommun har i flera års tid gjort upp planer för området öster om köpcentret Strand. Det är kommunen som äger marken.

En liten karta av Ingåstrand
Här en karta på området med idéer som man hade år 2014. En liten karta av Ingåstrand ingåstrand

Planerna har skissats upp i samarbete med fastighetsutvecklingsföretaget MG-Properties, som den tidigare rallyföraren Marcus Grönholm står bakom. Han är också ägare till köpcentret Strand.

Nu har andelslaget bakom Finlands Bostadsmässa involverats i planerna.

Inflyttare ska lockas till Ingå

Tanken är att de tre parterna i samråd ska ordna en bostadsmässa på området i juni - juli år 2022. Bostadsmässan ska vara kortare och mera begränsad än den stora, årliga bostadsmässan i Finland.

Projektet förväntas locka nya invånare till Ingå, främja en mångsidigare service och vara till nytta både för nuvarande och kommande Ingåbor.

Flera båtar står förtöjda vid en brygga i en hamn. I bakgrunden syns ett rött hus.
I samma område som mässan planeras finns Ingås småbåtshamn. Flera båtar står förtöjda vid en brygga i en hamn. I bakgrunden syns ett rött hus. Bild: Malin Valtonen / Yle Ingå,Ingå Kommun,båtar,segelbåt,hamnar,Västnyland,ingå småbåtshamn

De tre parterna har utarbetat ett avtal som föreslår hur uppgifter och kostnader ska fördelas.

Andelslagets styrelse har för sin del redan gett grönt ljus för ett avtal gällande Ingåstrand. Nu föreslås politikerna i Ingå göra detsamma.

Det här betalar Ingå kommun för

Avtalet gäller på viss tid fram till den 15 juli 2022. Före det ska projektet vara färdigt och evenemanget överstökat.

Ingås uppgift är främja planläggningen av ett sådant område i kommunen som bäst lämpar sig för en bostadsmässa.

Kanadagäss flyger över en parkering.
Området i dag är till stora delar obebyggt. Mellan köpcentret och havet finns mestadels parkering. Kanadagäss flyger över en parkering. Bild: Malin Valtonen / Yle Ingå,Västnyland,Kanadagås,ingå strand

Kommunen ska också betala för att vägar och kommunalteknik byggs.

Eftersom det är kommunen som äger området får Ingå intäkter när tomter i området säljs.

Ingå och MG-Properties ska tillsammans ansvara för att projektet planeras och genomförs.

Båda parterna ska enligt avtalet betala 200 000 euro till andelslaget.

Avtalet tas upp i Ingå kommunstyrelse på måndag (14.8) och förslaget är att styrelsen föreslår fullmäktige att avtalet godkänns och att planläggningsarbetet inleds omedelbart.

Vähäjokis vatten fortfarande förorenat - fiskdöden ett mysterium

$
0
0

Syre- och näringsnivåerna i Vähäjoki i Åbo har normaliserats, men fortfarande finns det en hel del tarmbakterier i vattnet. På grund av bakterierna ska man inte använda vattnet för bevattning eller som hushålls- och dricksvatten.

Man ska inte heller simma i Vähäjoki.

Förra veckan hittades döda fiskar vid nedre loppet av Vähäjoki. Vattnet var då så gott som syrefritt. Orsaken till syrebristen och de höga kvävehalterna utreds fortfarande.

Mängden kväve i vattnet hade mångdubblats och man hittade också över hundra gånger större mängder tarmbakterier än vid vattendragets övre lopp, meddelar Egentliga Finlands närings- trafik- och miljöcentral.

Brandkårens vatten i ån

NTM-centralen misstänker att stora mängder bakterier och näringsämnen troligen runnit ner i ån från en dagvattenbrunn söder om vattendraget. Brunnen samlar vatten från Skogsbacka och Oriketo.

Vattnet som användes för att släcka bränderna hos Ekopartners och Toppå avfallscentral den 26. och 28.8 tros ha runnit ner i Vähäjoki via brunnen.

Orsaken till den höga kväve- och bakteriehalter har inte klarnat och utredningarna fortsätter. Man tror ändå inte att den läckande brunnen ligger bakom.

Vähäjoki rinner ut i Aura å vid Korois udde.

Sjuhundra rekryter svettades under baretterna i Borgå

$
0
0

Cirka 700 rekryter hade det varmt och gott i sina terränguniformer på Ånäs sandplan i Borgå på fredag. De svor sin krigsmannaed och avgav sin krigsmannaförsäkran under högtidliga former.

Rekryterna, som ryckte in den 3 juli, kom från Gardesjägarregementet i Helsingfors.

Beväringar svär krigsmannaed i borgå 11.08.17
Beväringar svär krigsmannaed i borgå 11.08.17 Bild: Yle/Stefan Härus rekryter,krigsmannaed,faned
Beväringar svär krigsmannaed i borgå 11.08.17
Beväringar svär krigsmannaed i borgå 11.08.17 Bild: Yle/Stefan Härus Borgå,rekryter,krigsmannaed,faned

Soligt och festligt

På Ånäs sandplan vajade Gardesjägarregementets fana i den svaga vinden, solen sken från en klarblå himmel och de cirka 3 000 sommarklädda anhöriga viftade med programblad och Borgåbroschyrer för att få åtminstone lite svalka.

- Borgå visar sig verkligen från sin bästa sida idag. Vilken fest, konstaterade en dam från insjöfinland vars son var en av de 700 rekryterna.

Bland de 3 000 anhöriga fanns också en del Borgåbor. En dam vars systerson fanns bland rekryterna kände sig stolt över att man hade valt att placera den högtidliga krigsmannaeden i just Borgå.

- Det här är en perfekt plats för ett dylikt arrangemang. Efter ceremonin här ska vi ännu se på förbimarschen och efter det blir det lunch på stan, förklarade damen.

På sandplanen marscherade man fram och tillbaka. Gruppchefernas order om "asento" och "lepo" samt blåsorkesterns truntande, ekade mellan Ånäshallen och husen på Ånäsgatan. De högtidliga talen avlöste varandra och stadsdirektören i Borgå, Jukka-Pekka Ujula, förestavade eden.

Beväringar svär krigsmannaed i borgå 11.08.17
Beväringar svär krigsmannaed i borgå 11.08.17 Bild: Yle/Stefan Härus Borgå,rekryter,krigsmannaed,beväringar
Blåsorkester spelar vid edgången i Borgå 11.08.17
Blåsorkester spelar vid edgången i Borgå 11.08.17 Bild: Yle/Stefan Härus Östra Nyland,Borgå,Blåsorketser

"Reservister" hoppades få se Borgå

Vid sidan om sandplanen stod också en handfull beväringar i terrängdräkt och småpratade. De verkade inte särskilt intresserade av det som utspelade sig på sandplanen och som 3 000 ögonpar spänt följde.

- Vi är en reservgrupp för fanbärarna. Ifall någon skulle svimma i värmen, så axlar vi beväringens uppgift, förklarade Aatu Lippojoki.

Av Borgå hade Lippojoki inte hunnit se så mycket före ceremonierna, men han hoppades på lite fritid efter evenemanget.

- Borgå verkar vara en fantastisk sommarstad, så gärna skulle jag flanera omkring en stund här innan det bär av tillbaka till Sandhamn och veckoslutspermission, sade Lippojoki.

Beväringen Aatu Lippojoki
Aatu Lippojoki. Beväringen Aatu Lippojoki Bild: Yle/Stefan Härus faneden i borgå

Vänsterom och högerom i centrum

Så småningom blev det dags för förbimarschen. Arrangemanget innebar avstängda gator och därmed en del smärre trafikknutar vid tvärgatorna till Biskopsgatan, där en stor del av förbimarschen ägde rum.

Vid Gymnasiegatan tog rekryterna vänsterom och efter det svängde de marscherande beväringarna in på Runebergsgatan för att efter två kvarter svänga in på Stadshusgatan där förbimarschen togs emot av kommendören för Gardesjägarregementet, överste Ahti Kurvinen och av stadsdirektör Jukka-Pekka Ujula.

Förbimarschen vid stadshuset skulle ske med militärisk exakthet klockan 13, men när klockan var fem över, började de som kantade gatan skruva oroligt på sig.

En dam frågade en militärpolis varför det dröjer. Militärpolisen svarade att de marscherande rekryterna nog dyker upp snart.

- Nå, karlar är alltid försenade, konstaterade åskådaren beskt.

Stadsdirektör Jukka-PEkka Ujula och överste Ahti Kurvinen tar emot förbimarschen i Borgå 11.08.17
Stadsdirektör Jukka-Pekka Ujula och överste Ahti Kurvinen. Stadsdirektör Jukka-PEkka Ujula och överste Ahti Kurvinen tar emot förbimarschen i Borgå 11.08.17 Borgå,Jukka-Pekka Ujula,ahti kurvinen

Kaffe och munk

Men visst kom de. Till taktfast musik av blåsorkestern, marcherade beväringarna med en rad Pasi pansarfordon i släptåg förbi överste Ahti Kurvinen och stadsdirektör Jukka-Pekka Ujula, båda i stram givakt på en för ändamålet specialbyggd balustrad invid stadshusets trappa.

I och med förbimarschen var den högtidligare delen slut och både rekryter, anhöriga och stadsbor tog "lepo". På torget stod nämligen ett mobilt Soldathem från Tusby placerat. Det hade blivit dags för kaffe och munk.

Beväringar på förbimarsch i Borgå 11.08.17
Pansarbilen Pasi var med på ett hörn i paraden. Beväringar på förbimarsch i Borgå 11.08.17 Bild: Yle/Stefan Härus Borgå,Sisu XA-180,förbimarsch

Hangö får en tredje datakabel - blir korsning för datatrafik

$
0
0

Hangö får en tredje datakabel. Företaget Eastern Lights jobbar som bäst med en fiberoptisk undervattenskabel som går från Sverige till Hangö och vidare längs den baltiska kusten till Europa.

Hangös stadsdirektör Denis Strandell säger att den nya kabeln förstärker Hangös möjligheter att bli ett center för datatrafik.

- Det är frågan om en ny datakabel som startar i Stockholm och är byggd med en sådan teknik att signalen måste förstärkas med förstärkare på land. En av de här förstärkarna kommer att finnas i Hangö, säger Denis Strandell.

Strandell förklarar att kabeln som alldeles inom kort kommer att gå från Hangö till Tyskland däremot förstärks på vägen.

- Varje gång den här nya kabeln förstärks kan den också förgrenas. Det betyder att den vid varje förstärkningsstation kan få en ny koppling.

Hangö knutpunkt för kablar

Strandell berättar att det finns flera intressanta aspekter med kabeln.

- När den då fortsätter ned i havet från Hangö far den till Helsingfors, sedan österut till Fredrikshamn och sedan över till estniska kusten och därifrån vidare längs den baltiska kusten till Europa.

Det betyder att Hangö hamnar i en korsning för datatrafik.

- Vi har redan en kabel från tidigare som kommer från Stockholm. Utforskabeln fortsätter sedan längs med marken till Europa.

Inom loppet av ett par månader tas C-Lions kabel i bruk. Den kabeln går längs havsbottnen i Östersjön till Europa.

Förstärkningsstation i Frihamnen

Det här blir intressant för Hangö som i framtiden vill ha en datacenteretablering.

- Att det finns tre olika kablar som inte är beroende av varandra är någonting de verkligen gillar.

Planerna för den nya kabeln C-lion har varit aktuella i ungefär ett och ett halvt års tid. Staden har reserverat en tomt för aktörerna på Tulluddens strand.

- Byggnaden för förstärkningsstationen i sig blir inte större än kanske 20 kvadratmeter och den kommer att byggas inne i Frihamnen, berättar Denis Strandell.

Ingen miljörisk

Projektet är en aning försenat. Meningen var att kabeln C-Lion skulle dras redan under sommaren, men nu kommer det att ske under hösten vid månadsskiftet september – oktober.

Denis Strandell säger att kablarna på havsbottnen inte skadar miljön över huvud taget.

- Kablarna är i skyddsfodral och de grävs inte ned utan läggs på havsbottnen.

Tidningen Västra Nyland var först med nyheten.


Konstens natt med Mumin och fina bilar på Kimitoön

$
0
0

Kimitoön inledde firandet av Konstens natt med att bland annat visa upp fina åkdon för öns äldre.

Almahemmet stod först i tur då Locals Motorgroup Kimitoön brummade fram.

- När vi ändå ska samlas i dag tänkte jag att vi kunde köra en sväng till öns service- och åldringshem, förklarar Mona Söderblom som tillsammans med sin man Stefan rattar en Chevrolet Impala SS 1965.

Äldre personer samlade på en gård.
Äldre personer samlade på en gård. Bild: Yle/Monica Forssell äldre,almahemmet

Ett tjugotal invånare på Almahemmet i Kimito samlades i den varma eftermiddagssolen på gården och beundrade de vackert restaurerade gamla bilarna samt en motorcykel.

Nittiosexåriga Aslög Österås vågade sig till och med bakom ratten på en Chevrolet.

- Det är fina bilar och roligt att se hur de lagat upp dem, berättade Aslög.

När klubben kör runt eller träffas väcker åkdonen ofta uppmärksamhet och beundran. Bland de äldre väcker bilarna och motorcyklarna också minnen till liv. Närvårdare Synnöve Ginman tror att dagens ovanliga besök kommer att diskuteras på Almahemmet under kvällen.

- För våra manliga klienter här så är det nog fint att få se lite bila eller traktorer. De följer gärna med trafiken.

Framrutan och ena backspegeln på en bil.
Framrutan och ena backspegeln på en bil. Bild: Yle/Monica Forssell bilar,Peugeot

- Idén med besöket är helt enkelt att bringa glädje i vardagen åt sådana som har begränsad rörelseförmåga. Varför inte ta bilarna hit – de rullar ju de! konstaterar Söderblom.

Efter att ha besökt Almahemmet fortsatte Locals Motorgroup Kimitoön till Silverbacken i Västanfjärd samt till Hanna hemmet i Dragsfjärd.

Konstens natt på Kimitoön fortsatte på fredagen med program för alla åldrar från klockan 19 framåt. Programmet inkluderade bland annat Mumin, dans och författarbesök och pågick i huvudsak i och kring Villa Lande i Kimito. Här kan du läsa mer om programmet.

Publik som följer med Mumin som uppträder på scen.
Kvällsprogrammet inleddes med Mumin på Villa Landes utescen. Publik som följer med Mumin som uppträder på scen. Bild: Yle/Monica Forssell Konstens natt,Kimito,villa lande

Polisen på Youtube-video: Så här känner du igen skimningsutrustning

$
0
0

Bankkort kan kopieras av brottslingar med smygkopieringsapparater. För att hjälpa människor att känna igen skimningsutrustning har polisen gjort en video.

Med apparaten blir det möjligt att kopiera kortets uppgifter när någon betalar vid till exempel en bensinstation.

Förutom att kopiera betalkortets uppgifter filmar den också koden som användaren knappar in i automaten. Efter det kan brottslingarna tömma kontot som är ihopkopplat med kortet.

Enligt polisen kan man känna igen en skimningsutrustning genom att vara uppmärksam på några detaljer.

– Ovanpå kortläsaren finns ett fodral av plast, som ofta ser äkta ut, säger överkonstapel Nina Juurakko-Vesikko på videon.

– Ovanför kodknapparna, i den apparat som ger belysning, finns ett litet hål och bakom hålet finns en kamera som sparar koden som du just tryckt in.

Om man misstänker att en betalningsautomat har skimningsutrustning ska man genast ta kontakt med polisen, säger Juurakko-Vesikko på videon.

Se Polisens video om smygkopieringsapparater här.

Man gripen för att ha installerat skimningsapparater

På fredagen meddelade polisen att de gripit en man som misstänks för att ha installerat skimningsutrustning i Tammerfors, Birkala och Vaajakoski.

Fyra apparater hittades på måndagen och tisdagen på servicestationer i Tammerfors och Birkala och på torsdagskvällen hittades en apparat i Vaajakoski.

Cosplay på Worldcon i Helsingfors

$
0
0

Worldcon, ett av världens största science fictionkonvent ordnas i år i Helsingfors. Ett klassiskt inslag på konvent är Cosplay, att klä ut sig till olika karaktärer. Känner du igen någon av karaktärerna?

Worldcon är ett anrikt konvent, det första hölls redan år 1939 och har ordnats årligen efter en paus under andra världskriget.

Worldcon har temat science fiction och fantasy i alla dess former. Du stöter på skapare av böcker, serier, film, tv och konst i allt från paneldebatter till signeringar.

Det kanske största namnet i år är för många George R. R. Martin, som mellan signeringarna kan ses strosa runt på konventet.

Cosplay

Cosplay är en förkortning på Costume Play och är som en blandning av performance och maskerad där man försöker efterlikna en specifik karaktär.

Många lägger ner hundratals timmar och mycket pengar på sina kostymer, och reser sedan runt för att delta i konvent och tävlingar med sina alster.

Känner du igen någon av karaktärerna i galleriet nedan?

Titta upp mot himlen under helgen: Perseidernas stjärnshow är här igen

$
0
0

Den bästa tidpunkten att få se en glimt av stjärnspektaklet är under natten mellan lördag och söndag, enligt den astronomiska föreningen Ursa.

Den största sannolikheten att se meteorsvärmen är under morgonnatten. Att se de svagare stjärnfallen kan den här gången bli svårare, eftersom månens ljus påverkar synligheten.

Laurentiussvärmen, som är ett annat namn för perseiderna, syns över hela himlen. Men det lönar sig att låta blicken vila mellan öst och nordost, tipsar föreningen.

Om himlen är mörk och molnfri är det enligt Ursa lättare att se meteorerna.

Stjärnfall kan ses under flera nätter

De flesta stjärnfall syns på natten mot söndagen, men stjärnfall kan även ses natten innan och under följande nätter.

Enligt föreningen syns perseiderna i praktiken enbart söder om Uleåborg eftersom nätterna fortfarande är ljusa i de nordligaste delarna av landet.

Stjärnfall från perseiderna på en gul, lila, grön och blåfärgad himmel över den tyska ön Fehmarn i augusti 2015.
Stjärnfall från perseiderna över den tyska ön Fehmarn i augusti 2015. Perseiderna kallas också Laurentiussvärmen. Stjärnfall från perseiderna på en gul, lila, grön och blåfärgad himmel över den tyska ön Fehmarn i augusti 2015. Bild: EPA/DANIEL REINHARDT stjärnor,Perseiderna,Stjärnfall,Fehmarn

Det bästa sättet att se stjärnfall är att ligga på marken och betrakta himlen: Ju längre man tittar upp, desto fler stjärnfall kommer man att se, enligt Ursa.

Perseidernas stjärnfallsshow är en årligen förekommande händelse.

Enligt Ursa har stjärnfall som hör till perseiderna kunnat ses redan från och med mitten av juli. Stjärnfall kan ses ännu några veckor efter den mest aktiva perioden.

Ursprunglig text: Hanna Hanhinen/ Yle Uutiset

Fler barn ska gå på dagis - men viktigt att familjerna själva får välja

$
0
0

I framtiden kan allt fler föräldrar lockas till att sätta sina barn på dagis och återvända till arbetslivet i ett allt tidigare skede.

Undervisningsminister Sanni Grahn-Laasonen (Saml) uppger att småbarnspedagogiken utvecklas i den här riktningen redan nu.

Enligt Grahn-Laasonen har regeringen ett mål att antalet barn som omfattas av småbarnspedagogiken ska öka.

- Deltagandet i dagvården varierar eftersom föräldrarna väljer olika. I Finland går cirka 70 procent av 4-åringarna på dagis medan siffran närmar sig 100 i de övriga nordiska länderna, säger Grahn-Laasonen.

Sanni Grahn-Laasonen selittää pöydän ääressä käsi viuhtoen.
Sanni Grahn-Laasonen Sanni Grahn-Laasonen selittää pöydän ääressä käsi viuhtoen. Bild: Kristiina Lehto / Yle Sanni Grahn-Laasonen

Enligt ministern har småbarnspedagogiken positiva effekter på barnen. Grahn-Laasonen säger att man på så sätt kan motarbeta marginalisering redan i ung ålder.

Om målen uppnås skulle antalet riktigt små barn inom dagvården öka.

Avtalsombudsmannen Minna Pirttijärvi på Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena JHL försäkrar att alla barn får plats i dagvården.

- Det gäller att se till att resurserna är tillräckliga.

Saml och C redo, Nytt alternativ avvaktar

Frågan om småbarnspedagogiken är en betydande del av den omdebatterade reformen av familjeledigheter.

Frågan ska behandlas under budgetförhandlingarna i slutet av augusti.

Samlingspartiet har högljutt förespråkat reformen och Centern har visat tecken på att partiet är redo att börja bereda den.

Den tredje regeringsparten, riksdagsgruppen Nytt alternativ, har ännu inte berättat sin åsikt i offentligheten.

Social- och hälsovårdsminister Pirkko Mattila (NA) uppgav i slutet av juli till FNB att hemvårdsstödet är en svår fråga för gruppen.

Barn leker med lego
Barn leker med lego Bild: Mostphotos småbarnsfostran,kreativitet,inlärningsprocess,leksaker,förskolan,lek (barnlek),barn (familjemedlemmar),legobitar,child,dagis

I nuläget är familjerna berättigade till hemvårdsstöd tills det yngsta barnet i familjen har fyllt tre. Flera konkurrerande modeller har framförts.

Exempelvis Samlingspartiet har föreslagit att familjerna får en bättre ersättning om barnet vårdas hemma i bara ett och ett halvt år i stället för tre.

Professor understryker valfrihet

Professorn i småbarnspedagogik vid Jyväskylä universitet, Marja-Leena Laakso, påpekar att det viktigaste är att familjerna själva får välja.

Minister Grahn-Laasonen håller med.

Laakso säger att frågan inte är svartvit. Om alternativen är att sätta barnet på dagis eller stanna hemma är ingetdera absolut rätt eller absolut fel.

Helheten avgör.

- Barnets bästa är goda människorelationer och känslan av trygghet. Ett litet barn behöver framför allt en vuxen som tar hand om det. Att skuldbelägga föräldrar eller utsätta dem för en svår situation är ofördelaktigt för barnen, säger Laakso.

FNB

Viewing all 71786 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>