
Den inre skärgården mår bättre i år än tidigare varma somrar, visar mätningar som Miljöcentralen i Nyland har gjort. Hittills har man inte stött på några totalt syrefria eller döda bottnar. En bättre sommar är ändå inte tillräckligt, utan flera års mätningar visar att skärgården inte mera kan ta emot eller binda övergödande utsläpp.
Årets sommarmätningar pågår som bäst i den nyländska skärgården och prover tas från olika vattendjup och från bottnen. När man tagit ett bottenprov ser man genast om syrehalten varit tillräckligt hög.
- En välmående botten är ljust chokladbrun, medan en syrefri botten är svart som lakrits, berättar Pertti Palanne som har skött provtagningarna i många år.
På laboratoriet analyseras sedan bland annat mängden närsalter och alger, och vattnets grumlighet och syrehalt.
Några helt syrefria eller döda bottnar har vi ännu inte stött på i sommar, säger Mikaela Ahlman som är biolog på Miljöcentralen i Nyland.
- Syresituationen är inte så dålig som riktigt varma somrar. Vattnet blir inte så hårt skiktat, utan blandas lättare.
Prover tas varje år på samma ställen, så man kan se förändringar under en längre tid. Trots att den kalla sommaren gjort att skärgården mår lite bättre just i år är det ändå för tidigt att jubla - den negativa trenden har inte vänt.
- Närsalthalterna och klorofyllmängderna stiger, siktdjupet minskar och det är syrebrist i djupvattnet. Skärgården kan inte mera ta emot och binda övergödande utsläpp, vilket leder till döda bottnar, säger Ahlman.
Det enda sättet att bryta den onda cirkeln är att kraftigt minska belastningen från land.
- Det är jordbruket, privata fastigheter och våra gamla reningsverk som står för står för utsläppen. Alla dessa källor borde åtgärdas.
Däremot har utsläppen från Ryssland ingen egentlig inverkan på den inre skärgården, utan de syns enbart på öppet hav.
- Det är vi själva som är orsaken till den dåliga situationen och det är vi själva som kan förbättra den, säger Ahlman.