
Sommarjobbare som behöver hjälp med frågor gällande arbetsavtal, lön eller rätt till pauser får från och med i dag hjälp av fackförbundens gemensamma rådgivning. Det viktigaste att komma i håg är ett skriftligt kontrakt, säger rådgivaren Anna-Sofia Kivi.
- Ett skriftligt avtal är viktigt eftersom du då kan kontrollera villkoren i avtalet. Mest frågas det om lönen men också om arbetstiden eller -turer, säger Anna-Sofia Kivi som svarar i fackförbundens gemensamma infotelefon för sommarjobbare.
Kivi väntar sig få upp till 600 samtal i vår och sommar av personer som har ett sommarjobb eller just ska skriva på kontrakt. De som ringer eller kontaktar rådgivningen via nätet är mellan 14 och 30 år, säger Kivi.
Mindre arbetsgivare ringer sannolikt också upp eftersom mindre företag inte nödvändigtvis känner till gällande kollektivavtal.
Hur bra känner då unga till sina rättigheter?
Enligt Kivi vet man att man har rättigheter, men känner inte till dem exakt.
En glassförsäljare ska till exempel ha rätt till pauser då hon eller han jobbar över ett visst antal timmar. Om temperaturen i kiosken stiger till 26 grader har man rätt att ta paus varje timme.
Många som ringer upp Kivi ska jobba just inom tjänstesektorn.
Det tar några minuter för Kivi att räkna ut minimilönen för en kioskanställd.
- För en gymnasie- eller yrkesskoleelev är minimilönen 70 procent av standardlönen, det vill säga 7 euro och 22 cent per timme.
Det är tredje året i rad som Finlands Fackförbunds Centralorganisation, Tjänstemannacentralorganisationen och Centralorganisationen för högutbildade i Finland erbjuder gemensam rådgivning.