
Den senaste veckan har debatten gått het på Yle Västnylands webbsida om personalen försågs eller inte försågs med munkavle då staden beslutade stänga vatten- och livsmedelslaboratoriet i Ekenäs. Vi bjöd in tre ledande politiker till diskussion om hurudan inställning staden har till öppenhet.
Anders Walls (SFP), stadsstyrelsens ordförande i Raseborg, Camilla Grundström (SDP), första vice ordförande för stadsstyrelsen i Raseborg och Marko Reinikainen (De gröna), medlem i stadsstyrelsen i Raseborg, säger sig alla tre vara för ett öppet klimat i Raseborg.
Samtidigt tycker de redan nu att staden aktivt jobbar för saken och att klimatet är rätt öppet.
Tydlig informationsgång
Anders Walls säger att staden har kommit överens om en tydlig och klar informationspolicy.
- Stadsstyrelsen informerar om de beslut stadsstyrelsen har fattat. Helt enkelt. Det betyder att styrelsen informerar om vad beslutet är, på vilka grunder beslutet har fattats och svarar på andra frågor kring beslutet.
- Men här är det ju viktigt att säga att det inte är enbart styrelsen som har ett informationsansvar. Det har också ledande tjänsteinnehavare och sedan förstås alla som berörs har och ska ha en möjlighet att kommentera ett beslut.
Det ju viktigt att säga att det inte bara är styrelsen som har ett informationsansvar. Det har också ledande tjänsteinnehavare. Alla som berörs har och ska ha en möjlighet att kommentera ett beslut
Camilla Grundström understryker att politikerna inte försöker mörka något.
- Jag förespråkar alltid öppenhet i alla frågor. Jag tycker stadsstyrelsen har varit väldigt enig i den frågan.
- När vi har behandlat ärenden som kan väcka diskussion så har vi varit ytterst noggranna att gå igenom proceduren. Det är styrelseordföranden som i första hand informerar.
Marko Reinikainen tycker det är viktigt att det finns en part som sköter informationen till att börja med.
- Då blir det säkert allra klarast och media vet till exempel också vem man ska vända sig till i första hand.
- Sedan är det lika viktigt att alla får uttala sig och berätta sin personliga uppfattning om ett beslut. Det gäller både förtroendevalda och anställda.
Personalen ska få veta först
Grundström lyfter också fram personalen. Hon påminner om att man alltid ska se till att personalen informeras först om ett beslut.
Så var det till exempel i fallet med vattenlaboratoriet. Personalen fick först höra att labbet stängs.
Grundström understyrker också att politikerna inte har lagt munkavle på personalen.
Att Yle Västnyland uppfattade att personalen inte fick uttala sig hoppas Camilla Grundström att är en feltolkning.
- Ibland blir det kommunikationsstörningar. Jag hoppas och tror i alla fall att det inte har varit en medveten grej.
Var tydlig
Marko Reinikainen vill också poängtera att det finns en skillnad mellan att informera och att uttala sig. Han vill att staden ska definiera begreppen tydligare.
- Jag tror att det är det som är pudelns kärna. Det har inte varit riktigt klart.
- Enligt min uppfattning borde man mena att informera just är att lägga fakta på bordet och berättar om konsekvenserna av ett beslut. Att uttala sig betyder sedan att man uttrycker sin personliga uppfattning om någonting. Man kan vara privatperson, anställd eller förtroendevald.
Ingen ska känna att den har någon munkavle på sig.
Anders Walls säger att han var i kontakt med Jan Gröndahl då han såg rubriken om munkavle på webben och frågade vad det är frågan om.
Enligt Walls hade Gröndahl sagt att informationen ska komma från honom själv och stadsstyrelsens ordförande.
- Men han hade inte sagt att personalen inte skulle få kommentera någonting.
- Nu handlar det säkert till en stor del om kommunikation. Man bör vara ganska tydlig både från de förtroendevaldas och från de ledande tjänsteinnehavarnas sida så att man vet skillnaden mellan formell information och annat.
- Ingen ska känna att den har någon munkavle på sig.
Medias fel
På frågan om hur vi ändå har hamnat i ett läge där Raseborg kritiseras för dålig öppenhet säger Camilla Grundström att hennes subjektiva uppfattning är att det är medierna som vill skapa sensationer.
- Det har blivit ett mantra som vi inte kommer över.
Staden Raseborg håller på och jobbar med en strategi för framtiden. För ett tag sedan möttes parterna och diskuterade vilka strategier man vill lyfta fram. Bland annat var öppenhet en fråga som diskuterades .
Både Marko Reinikainen och Camilla Grundström satt med i arbetsgruppen som diskuterade öppenheten.
- Vi är ju alla rörande eniga i arbetsgruppen om att vi ju vill vara öppna. Vi vill bli bättre, men det känns på något sätt som att man kämpar mot stora vindmöllor, säger Grundström.
- Det känns som att hur man än vänder och vrider så blir det fel. Man vill skapa rubriker och man vill säga att Raseborg är slutet och stängt. Att man myglar. Jag vill påstå att det inte är så. Jag företräder själv inte en sådan syn utan jag skulle ju vilja hitta en konstruktiv lösning tillsammans med media och alla andra parter.
Vi vill bli bättre, men det känns på något sätt som att man kämpar mot stora vindmöllor.
Personalen vill inte uttala sig
Camilla Grundström säger också att hon befarar att den här typen av debatt leder till att man inte vill uttala sig för media.
- Jag tror att människan reagerar så att man blir väldigt restriktiv i viljan att uttala sig.
Grundström säger att hon själv har börjat begränsa hur och när hon uttalar sig för tidning och radio.
- Det känns jättejobbigt och då tänker jag på hur det känns för de människor som är ute på fältet som inte har den vanan. De som inte tycker om att få en mikrofon stucken under munnen eller näsan.
Att vi verkligen säger att det är okej att uttala sig och det i själva verket är viktigt att man har en kultur där folk känner att de får uttala sig.
Marko Reinikainen vill understryka att när staden gör upp sin strategi också ska säga vad man får göra.
- Att man inte får en uppfattning om att vi definierar vad som inte är okej. Att vi verkligen säger att det är okej att uttala sig och det i själva verket är viktigt att man har en kultur där folk känner att de får uttala sig.
Grundström säger sig uppleva en förtroendekris mellan media och politiker.
- Jag är en konstruktiv människa så jag tror att man kan reparera sådant, men jag tror att det kräver ett ömsesidigt förtroende.
Framåtanda
Oberoende av nuläget blickar politikerna ändå framåt och vill skapa en ännu bättre öppenhet i Raseborg.
Reinikainen säger att arbetet med strategin är mycket viktig.
Grundström vill vidga begreppet öppenhet och säger att det också handlar om deltagande.
- Vi har funderat mycket på hur vi kan öppna staden för kommuninvånarna att delat i det här gemensamma arbetet. Vi pratat om många olika alternativ - bland annat kontakt via webben men också som invånarkvällar.
Anders Walls säger att stadsstyrelsen bland annat diskuterar möjligheten att lägga ut rubriker på sekretessbelagda ärenden så att allmänheten ändå får information om vilka ärenden som är under beredning.