
Diskussionen om den föreslagna dividendbeskattningen var livlig i riksdagen i dag. Vänsterförbundet kräver att besluten från rambudgetförhandlingarna tas om medan Socialdemokraterna och Svenska folkpartiet avvaktar.
Statsminister Jyrki Katainen försvarade den föreslagna skatteändringen, men utesluter inte att ändringar görs när lagstiftningsarbetet kommer igång.
Många riksdagsledamöter medgav att dividendbeskattningen är krånglig, och det dröjer ett bra tag innan politikerna själva vet konsekvenserna av den föreslagna dividendbeskattningen. Enligt regeringens förslag skulle småspararna råka ut för en strängare dividendbeskattning än till exempel förmögna familjeföretagare.
Statsminister Jyrki Katainen (Saml) säger i dag att lagstiftningsarbetet sätter igång normalt och då är det möjligt att reda ut noggrannare vem som vinner och vem som förlorar på de föreslagna ändringarna.
Katainen: Skattepaketet ska främja sysselsättningen
- Nu är det viktigt att alla tittar vad som händer. Jag tycker att det nya skattepaketet är väldigt bra för sysselsättningen, säger Katainen.
I stora drag försvarar statsministern alltså reformen - men Katainen är ändå beredd på en liten eftergift.
"Kryphål ska täppas till"
I debatten om dividenderna har det också lyfts upp att några förmögna familjeföretag som äger över tio procent av ett börsnoterat bolag - via ett holdingbolag - undgår den strängare beskattningen av dividender. Det här kryphålet säger Katainen att man kunde försöka täppa till då de kommande lagändringarna görs.
Vänsterförbundet är det regeringsparti som först lyfte upp kritiken mot att dividenderna beskattas ojämlikt.
"Självklart att sänkt samfundsskatt kräver ändringar på andra håll"
Riksdagsledamot Annika Lapintie (Vf) vill inte tala om hur det går med Vänsterns fortsatta regeringsmedverkan, men kräver ändringar i skattebesluten.
- Det var ju självklart att när man sänker samfundsskatten så ska det vara strängare annanstans. Nu ser det ut som om det inte blev som det var menat och det är ju självklart att det ska rättas till, säger Lapintie.
Också inom SFP är frågorna fler än svaren. Riksdagsledamot Thomas Blomqvist hänvisar till att mera information behövs. - Det kan finnas problem här. Jag önskar att finansministeriet kan presentera beräkningar på hur hela skattepaketet slår ut. Om det finns klara brister eller orättvisor så ska man ha möjlighet att diskutera och eventuellt göra justeringar, säger Blomqvist.