
Regeringen straffar osunda vanor genom att höja accisen på godis, alkohol och tobak. Också skatten på el höjs. Regeringen går företagen till mötes genom en ordentlig sänkning av samfundsskatten. Skatten är nu 24, 5 procent, men sänks till 20 procent. Finland går förbi Sverige, där skatten är 22 procent.
Regeringen slutförde förhandlingarna om ramen för statsbudgeten under de kommande fyra åren överraskande smärtfritt. Ministrarna var mycket nöjda, och gratulerade sig själv till att de lyckades leverera.
- Nu satsar vi på nya jobb, och skapar tro på framtiden. Det känns verkligt bra att vi lyckades med de här svåra förhandlingarna, sa statsminister Jyrki Katainen (Saml).
Totalt anpassar regeringen statsfinanserna med 600 miljoner euro, och målet är alltså att förhindra en ökad skuldsättning. Det sker genom att regeringen höjer skatter för 300 miljoner euro, och gör nerskärningar också på 300 miljoner euro. Dessutom sker omfördelningar på cirka 250 miljoner.
Hushållsavdraget höjs
Sänkningen av samfundsskatten innebär att ett hål på minst en miljard euro uppstår i budgeten. Regeringen räknar med att det kan finansieras med så kallade dynamiska effekter. Det betyder att nyanställningar och ökad aktivitet i företagen genererar skatteinkomster som motsvarar minst hälften av summan, enligt vissa beräkningar upp till 70 procent av summan.
Högerpartierna gottade sig åt att företagen gynnas medan vänsterpartierna berömde skärpningen av skatten på dividender.
- Nu finns det inte längre skattefria dividender i det här landet, sa finansminister Jutta Urpilainen (SDP).
Regeringen ökar hushållsavdraget till 2400 euro. Studiestödet binds till index, men blir inte mer lånebaserat.
De väg- och andra byggprojekt som nämns i den trafikpolitiska redogörelsen får startpengar, och anpassningen till svaveldirektivet innebär att terminaler för flytande naturgas, eller LNG, ska börja byggas.
Vårdområdena ritas om
Regeringen behandlade också reformen av social och hälsovårdstjänsterna. Den karta som publicerades för ett par dar sen kommer åtminstone att delvis ritas om. Nu får också orter som har mellan 20 000 och 50 000 innevånare rätt att erbjuda service, exakt hurdan är ännu öppet.
Enligt försvarsminister Carl Haglund (SFP) ska de nya riktlinjerna för vårdområdena komma med morötter som inbjuder till kommunsammanslagningar.
Mårten Wallendahl bloggade från presskonferensen: