
Att få pojkbarn har genom historien förkortat mammornas livslängd med månader. Det fastslår en undersökning som forskare vid Åbo universitet och det brittiska University of Sheffield har gjort.
I undersökningen granskades information om 11 166 mödrar och 6 360 fäder i kyrkböcker från 1600-1900 -talen. Kyrkböckerna kom från olika håll i Finland. Föräldrarna var i huvudsak födda före år 1960.
Enligt forskarna levde en mor som hade fött sex pojkar i medeltal 32,4 år efter det yngsta barnet. En mor som hade fött flickebarn hade däremot 33,1 levnadsår kvar efter den sista förlossningen.
Mammans sociekonomiska ställning spelade enligt forskarna inte en stor roll för hennes livslängd, utan uttryckligen det om hennes barn var söner eller döttrar. Sociala och kulturella orsaker hade ändå en viss inverkan. Bland annat minskade döttrarna moderns arbetsbörda i hemmet genom att hjälpa med hushållssysslorna.
Att föda pojkar är enligt forskarna också biologiskt tyngre än att föda flickor. Pojkar är normalt större än flickor och förbrukar mer av mammans näring under graviditeten.
Enligt forskarna har moderna mödrar trots allt inte orsak till oro. Dagens familjer är mindre, bättre näring finns tillgänglig och hälsovård samt preventivmedel existerar. Finska kvinnor är i dag friskare än under de gångna århundradena.