
Den nuvarande fiskelagen har lett till stora problem mellan spinnfiskare och skärgårdsbor. Tvisterna har till och med lett till misshandel och skottlossning då vattenägarna och spinnfiskarna råkat i luven på varandra.
Problemen beror fiskelagen på från 1997 enligt vilket det är möjligt att fiska så gott som var som helst om länsfiskeavgiften är betald. I motsats till tidigare kan vattenägarna inte förbjuda fiske på sina vattenområden.
Det enda som fiskarna måste beakta är att inte komma störande nära stugor eller bostäder men hur nära som kan räknas som störande har inte skrivits in i lagen.
Pemarbon Eero Tanninen berättar om en incident som utspelade sig 2011 då han fiskade med en kamrat ett par hundra meter från en stuga i Pensar i Nagu.
− Jag hann bara säga till kamraten att där står en man med ett gevär före skottet brann av och kulan ven över våra huvuden, säger Tanninen.
Mannen som sköt dömdes senare för olaga hot i Åbo hovrätt men incidenten är mycket beskrivande på hur det kan gå då skärgårdsborna och spinnfiskarna konfronteras.
− Några gånger per år tvingas vi rycka ut och reda ut vad som hänt, säger kriminalkommisarie Jan Storing vid Pargaspolisen. Ofta handlar det om glåpord men vissa gånger har det utvecklats till handgemäng eller skottlossning.
Storing hoppas att parterna kunde räkna till minst tio innan man gör något drastiskt.
Problemen kan beror på språket
Forskaren Mikael Sarelin vid Åbo Akademi forskar som bäst i debatten kring konfrontationen mellan skärgårdsbor och spinnfiskare.
− På basis av forskningsmaterialet som består av insändare och debattinlägg kan man anta att problemen i många fall beror på språket, säger Sarelin. Spinnfiskarna är ofta finskspråkiga och skärgårdsborna svenskspråkiga och då är det lätt hänt att det sker missförstånd.
Det finns bitterhet i båda lägren men det har förstås gått för långt om man tvingas ta till hagelbössan för att reda ut problemen anser Sarelin.
− Parterna möts nästan aldrig i fridfulla situationer och jag tror att det kunde hjälpa om man satte sig ner och diskuterade igenom problemen, säger Sarelin. Nu gör man inte det och då fortsätter problemen som tidvis har eskalerat.