
Det finns stora skillnader i hur många barn en ledare ska ta hand om inom den svenskspråkiga eftermiddagsverksamheten. Det är upp till kommunen att bestämma hur många barn en vuxen har ansvar för men gruppstorleken och personalantalet varierar till och med inom kommunerna.
Det finns inga klara regler för hur många barn en eftisledare ska ta hand om. I Utbildningsstyrelsens föreskrifter och anvisningar för morgon- och eftermiddagsverksamheten står det att det "med beaktande av hur verksamheten är anordnad ska det finnas ett tillräckligt antal yrkeskunniga ledare".
- Det säger ju ingenting och det är därför det finns så stora variationer mellan hur stora grupper eftisledarna tar hand om i kommunerna, säger Monica Martens-Seppelin, utvecklingschef på Sydkustens landskapsförbund, där man jobbar för att utveckla den svenskspråkiga morgon- och eftermiddagsverksamheten.
Gruppstorleken på svenskspråkiga eftis varierar från tio till sextio barn. Antalet anställda varierar på samma sätt mellan en och nio vuxna per eftis. Medeltalet för de svenskspråkiga eftisarna är 8,9 barn per en vuxen. Medeltalet för hela Finland är 9 barn per ledare. Martens-Seppelin säger att det här visar att de svenskspråkiga eleverna som deltar i morgon- och eftermiddagsverksamheten i allmänhet har det bra ställt.
Varierande rekommendationer
Det är upp till varje kommun att definiera hur många barn en eftisledare ska ansvara för. Rekommendationerna varierar från 10 till 15 barn beroende på vem som ordnar eftisverksamheten. Trots att många kommuner har en rekommendation på till exempel 15 barn ser verkligheten bättre ut i många fall. I Vasa har man gått in för ett system där varje grupp ska ha minst två ledare, oberoende om antalet barn är 15 eller 20. I Åbo ger staden stöd till en ledare per 15 barn för dem som organiserar eftisverksamheten. Samma gäller i Esbo. I praktiken betyder det att en grupp på 33 barn ofta har tre ledare trots att gruppantalet bara överskrids med tre barn.
I Esbo har staden ändå nyss beslutat att höja rekommendationen från 13 till 15 barn per en vuxen. Björn Sjögren jobbar som ledare på Esbo svenska församlings eftis och han är en aning skeptisk till den nya rekommendationen. Han har tidigare jobbat på ett eftis där ungefär fem ledare tog hand om närmare 60 barn.
- Det är hemskt, det är mycket att bokföra, alla slutar olika tider. Det var inte mänskligt utan det kändes som att allt skedde på papper. Det var bara under de sista minuterna precis före barnen gick hem som man fick kontakt med barnen, berättar Sjögren.
Hör mer om personalsituationen i de svenskspråkiga eftisarna i Aktuellt 17 på fredag!