
Kommunerna är förvirrade över alla reformer som är på gång.
Kommunstrukturen, social- och hälsovården, statsandelarna och kommunallagen görs alla om - med olika tidtabeller, fastän allting hänger ihop. Klarare blev det inte heller på kommunseminariet i dag.
- Hela havet stormar, så får vi norg säga. Det kommer reform på reform, det borde finnas mycket långsiktigare planering och tidtabellerna är för korta - naturligtvis. Så beskriver Anita Ismark, kommundirektör från Korsnäs, läget.
- Så är det. Det är svårt att veta vilken boll som ska landa först här. Regeringsprogrammet säger att det är kommunstrukturreformen som styr social- och hälsovårdsreformen, men åtminstone i små kommuner känns det lite tvärtom, då så mycket av våra pengar går till social- och hälsovård, säger Christian Sjöstrand som är kommundirektör i Lappfjärd.
Kommundirektörerna mer negativa till fusioner
Kommundirektörerna har blivit mer negativa till kommunfusioner, visar samtidigt en enkät som Kommunförbundet har gjort.
Närmare 60 procent av kommundirektörerna vill inte fusionera sin kommun med någon annan, men kan i stället tänka sig att fördjupa samarbetet med de kringliggande kommunerna.
- Samtidigt ökar oron för hur demokrati och ekonomi ska skötas inom ramen för samarbetsstrukturerna, säger Kommunförbundets vd Kari-Pekka Mäki-Lohiluoma.
Om kommunen uppfyller kriterierna för en kriskommun så tycker drygt hälften av kommundirektörerna att en tvångsfusion kan vara på sin plats.
Drygt 120 kommundirektörer besvarade enkäten i december.