
2012 var året då Helsingfors var designhuvudstad, Guggenheimmuseets vara eller inte vara på Skatudden debatterades och de svenskspråkiga grälade om skolnätet. 2012 var också året då vi avslöjade brister i åldringsvården i Esbo och sannfinländarna i Kyrkslätt attackerade de svenska daghemmen och skolorna.
I januari 2012 kunde man inte slå upp en dagstidning eller knäppa på radion utan att ta del av debatter om och kring Guggenheimmuseet . Staden hade precis blivit designhuvudstad och många politiker och fram för allt överborgmästare Pajunen ville gärna ha museet medan konstfolket och mannen på gatan var emot.
Under våren begravdes ändå museiplanerna i och med att stadsstyrelsen röstade emot förslaget
Inget Guggenheim till Helsingfors
Skolnätsdebatten
För finlandssvenskarna i Helsingfors var skolnätsdiskussionen en het potatis under våren. Utbildningsverket vill slå ihop skolor och många föräldrar och lärare rasade mot planerna. Debatten tog stundvis ganska fula former
Skolnätsdebatten fortsätter på facebook
När hösten kom klubbade ändå stadsfullmäktige igenom beslutet och många förutspådde ett dystert valresultat för Sfp på grund av det här.
Alla nyheter om skolvärlden var ändå inte dåliga. En solskenshistoria stod Rebecka Holm för. Hon skrev en insändare om diskriminering och rasism i HBL och för det fick hon ett antirasismpris av Röda Korset.
Dåligt fungerande hälsovård i Esbo
I Esbo fick den dåligt fungerande hälsovården mycket kritik. Gun Ainamo hör till dem som på nära håll fick uppleva hur det kan bli när det inte fungerar. Hennes svärmor dog på grund av bristande kommunikation mellan olika enheter.
"Ingen läkare lade märke till cancern innan det var för sent"
Också på politikerhåll reagerade man på bristerna men ingenting konkret gjordes.
En annan uppmärksammad nyhet från Esbo var planerna på att stänga skyddshemmet för våldsdrabbade och hotade kvinnor. Beslutet har kritiserats av alla andra som arbetar med våldsdrabbade kvinnor i regionen men Esbo stod fast vid sitt beslut.
Kommunalvalet 2012
2012 var ett valår. I början av februari valde Finländarna Sauli Niinistö till president och i slutet av oktober var det dags för kommunalval.
Det talades mycket om valtrötthet och detta märktes i lågt valdeltagande, fram för allt i Vanda. Vandaborna var landets lataste väljare, bara 51 procent av vandaborna brydde sig om vem som ska bestämma i staden under nästa valperiod.
Valrörelsen präglades också av att flera gamla rävar meddelade att de drar sig ur politiken. Sannfinländarna såg ut att klara sig bra trots att uppgifter om extrema åsikter läckte ut.
Extrema kandidater kvar i Sannfinländarna
I valet gick Sannfinländarna ändå framåt i alla kommuner.
Samlingspartiet fortsatte som största parti i alla kommuner förutom Vanda där det blev helt jämnt mellan Samlingspartiet och SDP
Vandas dåliga ekonomi
I Vanda var ekonomin den stora frågan hela året. Hur ska Vanda klara av att spara de 20 miljoner som krävs utan att tumma på de stora projekten Marja-Vanda och Ringbanan?
Svaret var att spara lite på nästan alla andra håll. Vanda ska till exempel bolagisera kosthåll och städning, stänga fem hälsostationer och dra in på Vandatillägget för dem som vårdar sina småbarn hemma.
Vanda sparar 20 miljoner
Yle Huvudstadsregionen på webben
Vi på Yle Huvudstadsregionen har arbetat med att göra vår webb ännu bättre i år och våra ansträngningar har märkts på antalet besökare och gillare på facebook. Allt fler konsumerar nyheter elektroniskt och vi arbetar enligt devisen webben först. Här hittar du de fem mest lästa artiklarna under det senaste halvåret:
Grankullaunga röker gärna på
Behövde städhjälp - anmäldes till barnskyddet
Sfps valplakat söndras systematiskt
Kommunalvalskandidat pyntar vapenskåp så här
Svenskspråkiga mutar tjänsteman