
- 2000 i oktober möts Costa Ricas president, finska ambassadören i Costa Rica, högsta chefen för den lokala folkpensionsanstalten La Caja - Eliseo Vargas (åtalad), Instrumentariums vice vd Peter Tchernych och dotterbolagsrepresentant Johnny Zamora. De diskuterar sjukhusapparatur och räntestöd. I september skriver Instrumentariums samarbetsföretag i Costa Rica Fischel ett brev till Johnny Zamora. Då pratas det om ett ”arvode” på 20 procent för Fischels tjänster.
- 2001 i augusti skriver Utrikesministeriet i Finland och Costa Rica på en överenskommelse om räntestödslån. Instrumentariums vice vd Peter Tchernych varnar Fichels Walter Reiche (dömdes till fängelse) för att projektet är i fara på grund av att Costa Rica håller på att klassas som ett land som inte är berättigat till räntestöd. I december godkänner parlamentet i Costa Rica hastigt ”Proyecto Finlandia”. I december skrivs låneavtal mellan Sampo Bank och Costa Ricas folkpensionsanstalt La Caja. Med detta lån ska Costa Rica betala för sjukhusapparaterna.
- 2002 i januari börjar en annan affär ta form: General Electric närmar sig Instrumentarium med förslag att köpa hela företaget. I april undertecknas ett samarbetsavtal mellan Instrumentarium och dess samarbetsföretag Fischel. Avtalet undertecknas av Kari Visti från Instrumentarium och Walter Reiche från Fichel. ”Arvodet” är nu 22 procent. i september skrivs kontraktet för affären med sjukhusapparater för 32 miljoner dollar under i Costa Rica. Affären är i hamn. I december meddelar Instrumentarium om rekordresultat för år 2002.
- 2003 i januari levereras sjukhusapparaterna till Costa Rica och det sker utbetalningar. I oktober får Costa Ricas folkpensionsanstalts högsta chef Eliseo Vargas en lyxvilla samt en bil åt sin dotter - med Fischels pengar. I oktober köps Instrumentarium upp av General Electric och blir GE Healthcare
- I november skrivs ytterligare ett kontrakt om sjukhusapparater mellan Instrumentarium och Costa Rica. Värdet är 7,5 miljoner dollar, men utan räntestöd denna gång.
- 2004 i januari säger Rafael Angel Calderón (dömdes till fängelse) som är ex-president och partiledare för Costa Ricas största parti PUSC åt Walter Reiche på en middag: ”Jag fick pengarna, allt är bra.” (enligt Reiche i rättegången i april 2009) I april briserar nyheten när tidningen La Nación avslöjar Eliseo Vargas lyxvilla. Härvan uppdagas. I oktober arresteras det politiska högdjuret Rafael Angel Calderón. Han hålls i fem månader i Costa Ricas hårdaste fängelse.
- 2005 i oktober sänds Spotlights första program om mutskandalen. Samma kväll gör Utrikesministeriet i Finland en brottsanmälan till Centralkriminalpolisen.
- 2008 i november börjar rättegången i Costa Rica. Bland de åtalade finns: Walter Reiche, Eliseo Vargas och Rafael Angel Calderón
- 2009 i mars åker Centralkriminalpolisen till Costa Rica, och intervjuar Walter Reiche och andra inblandade vilket blir avgörande för den finska utredningen. I april medger Walter Reiche mutorna, och säger under rättegången: ”Pengarna var till för att Calderón genom sitt kontaktnät kunde garantera att Instrumentarium skulle få två kontrakt med folkpensionsanstalten.” Reiche säger också att tre Instrumentarium-medarbetare kände till mutpengarna till Calderón. Alla tre innehade chefspositioner inom Instrumentarium.
- 2009 i oktober griper Centralkriminalpolisen de tre finländska före detta Instrumentarium-cheferna och håller dem i tre dagar. Polisen genomför också husrannsakan och konfiskerar bevis.
- Högsta domstolen i Costa Rica dömer enligt stadgandena i Costa Ricas strafflag sex costaricaner till fängelsestraff i en rättegång om olagliga betalningar i samband med anskaffning av sjukhusapparatur. Rättegången avslutas i maj 2011.
- 2012 är Centralkriminalpolisen klar med sin förundersökning.
- 2012 i april väcker statsåklagare Jukka Rappe åtal mot de tre finländska Instrumentarium-cheferna för grovt givande av muta och grovt subventionsbedrägeri.
- 2012 december hålls den förberedande rättegången i Helsingfors tingsrätt.
Mera om mutaffären i Yles tv-program MOT