
Förbundet för mödra- och skyddshem försöker hjälpa våldsoffer med att utveckla service via webben.
Webbsamtal ska inte ersätta skyddshem och fysisk service, intygar man vid förbundet. En webbservice ersätter inte det stöd som ett skyddshem eller fysisk service erbjuder, säger vd Ritva Karinsalo.
Förbundet webbservice blev interaktiv för två år sedan. Särskilt unga och människor som bor i glesbygden vänder sig ofta till servicen där man kan boka tid för webbsamtal med ett proffs.
Nu turas personalen om att sköta mottagningen via webben. Efterfrågan överskrider resurserna.
- På ett skyddshem har du alltid personal med mångsidigt kunnande och hemmet ger också fysiskt skydd. På webben är du alltid ensam, säger Karinsalo.
För personalen är webben problematisk eftersom det är svårt att försäkra att offret efter samtalet söker hjälp.
- Fick hon eller han hjälp? Gick det här bra? undrar många bland personalen efter samtalen.
I många länder uppmärksammas i dag arbetet för att stoppa våld mot kvinnor. Enligt FN utsätts var tredje kvinna för våld.
I Finland har de planer som Esbo och Björneborg har på att lägga ned skyddshem väckt kritik. Esbo tänker i stället erbjuda bland annat öppen service.
Det betyder att antalet skyddshem snart minskar till 19 totalt. Platserna minskar med 15 stycken, från 123 till 108. Enligt Europarådet borde antalet platser i Finland vara 500.
Enligt Karinsalo visar tiden visar hur nya lösningar i Esbo fungerar. Hon säger att antalet "kunder" i skyddshemmen hållit sig stabilt från år till år, det handlar om drygt 2 500 personer i hela landet, främst kvinnor och barn.
Vid Barnavårdsföreningen bedömer Anne Bjaerre att utvecklingen går mot det bättre.
- Offer söker allt oftare hjälp. Det finns tillräckligt med hjälp att få, men den kan vara svår att hitta. Och våldet kan vara svårt att identifiera.
- Själv önskar jag att jag vore mer lyhörd. Det handlar om att kunna lyssna mellan raderna, säger Bjaerre.
Bjarre möter våld i sitt jobb på Familjelinjen, en service för familjer som till exempel genomgår skiljsmässa. Bjaerre vill påminna om hur känsliga barn är också i de fall att de inte själva utsätts för våld. Barnen ska alltid beaktas.
- Det är traumatiskt för ett barn att se att mamma blir slagen. Det går direkt in i barnens själ och hjärta, det som de upplever.