
Simulatorerna, alltså övervakade inlärningssituationer där exempelvis patienten ersatts av en docka, vinner terräng inom yrkeshögskolorna.
Inom akutvårdsprogrammet vid Åbo yrkeshögskola har simulatorerna nästan helt ersatt den övriga undervisningen.
- Med hjälp av simulatorerna får studerande uppleva riktiga patientsituationer i en säker miljö, säger överlärare Jari Säämänen. Det är konkret problemlösning som gäller.
Dagen simulatorer är mycket tekniska och den docka som används vid Åbo yrkeshögskola är mycket sofistikerad. Den svettas, har minrörelser, pratar och har ett syntetiskt blodomlopp för att simulera puls och hjärtslag.
- Tekniken har möjliggjort att undervisningen byggs upp på ett nytt och spännande sätt, säger simulatorprogrammets projektchef Katja Heikkinen vid Åbo yrkeshögskola.
Men Heikkinen vill samtidigt lyfta upp vikten av pedagogiken som förstås styr och ställer hur simulatorerna används i undervisningen.
- Det är viktigt att de som studerar akutvård har möjlighet att uppleva riktiga situationer men det får inte ske på bekostnad av något viktigt, säger Heikkinen. Vi går allt mer mot simulatorledd undervisning men studerande behöver också teoretisk kunskap.
Yrkeshögskolan Arcada hör till pionjärerna då det kommer till simulatorledd undervisning i Finland. Skolan har en mycket utvecklad simulatorpark.
- Det hjälper inte att satsa stora pengar på simulatorer om man inte vet vad de ska användas till, säger Patrik Nyström som är programledare för akutvården vid Arcada.
Enligt Nyström är det dyraste att få in simulatorerna i den övriga undervisningen. Han hoppas att skolorna satsar på personalens utbildning och den pedagogik som krävs för att studerande ska dra nytta av simulatorutbildningen.