
De flesta finländska teleoperatörer låter kunden sätta saldogräns på sitt mobilabonnemang. Men DNA ger bara en del av sina kunder den här möjligheten. Samtidigt har en annan operatör självmant börjat begränsa de månatliga inköp kunderna kan göra via sin mobilräkning.
SIM-kort som finns i mobiltelefoner fungerar som kreditkort och ofta utan någon övre gräns. Att konsumera för hundratals eller tusentals euro via mobilen är dessutom lätt och snabbt.
På en finländsk nätbutik kan man till exempel köpa en guldkedja för 500 euro. Betalningen sker genom att man ringer 10 gånger till ett betalnummer. Samtalet kostar då 50 euro varje gång.
Så om telefonen stjäls kan tjuven lätt handla för tusentals euro på ägarens räkning. För att skydda sig mot det här kan man som konsument ta en månatlig saldogräns. Men åtminstone operatören DNA vägrar ge många av sina kunder den här möjligheten.
Cedric Kamtsan som är chef för mobiltelefonabonnemang vid DNA säger att bolaget ger saldogräns till dem som betalar för sina samtal per minut. De flesta DNA-kunder med talpaket eller internetpaket kan däremot inte ta i bruk en saldogräns. Orsaken är teknisk.
På Konsumentverket reagerar juristen Minna Ojajärvi med förvåning på det här. Hon vill att operatören rycker upp sig.
- Konsumenterna borde ha många olika heltäckande möjligheter att begränsa sina mobilutgifter. Tekniska problem är inte en bra orsak att neka kunderna den här rätten.
Obligatorisk saldogräns för betaltjänster
Samtidigt har Elisa självmant och i all tysthet infört en saldogräns på 150 euro för alla kunder. Den gäller alla former av betaltjänster som faktureras via mobilräkningen - alltså inte de samtal eller SMS som är normalprissatta.
Gränsen beror på en lagändring som trädde i kraft i fjol (Betaltjänstlagen), där operatörens ansvar i många fall begränsas till den här summan.
Elisa vill också skydda sina kunder från att råka ut för stora räkningar till exempel efter en mobilstöld. Sådant missbruk håller på att bli allt vanligare - särskilt utomlands.
- Med tanke på det så tycker jag att det är bra att vi har begränsningar här, för det är kanske något som inte har förståtts i hela sin vidd hittills, och kommer så småningom också till Finland, säger Jan Virkki, direktör för taltjänstabonnemangen vid Elisa.
Virkki tror också att andra telefonoperatörer kommer att följa efter och börja begränsa sina kunders möjligheter att använda betaltjänster. Förutsatt att kunden inte skilt avtalar om högre gränser och därmed accepterar en högre risk.