
Många ledarskribenter analyserar det låga valdeltagandet på 58,2 procent.
Helsingin sanomat belyser lågt valdeltagande med en karikatyr. På bild finns logon för sångtävlingen Idols, men i stället för "Idols", står det "Idiots" på skylten. På engelska betyder det "Idioter". Det här kanske återspeglar soffliggarnas tankar om politiken, skriver Helsingin Sanomat.
Vid Helsingin Sanomat anser man att valtrötthet spelade in i det låga valdeltagandet, liksom också obegripliga uttryck som "SOTE" i samband med vårdreformen. Ämnena som dominerade valdebatten låg dessutom långt borta från väljarnas vardag.
Det gäller alltså för partierna att inte skuldbelägga soffliggarna utan ta sig en titt i spegeln, uppmanar Helsingin Sanomat.
Cynism är fara för demokratin, konstaterar Mikael Kosk i HBL. Väljarna vet inte vad de röstar om. Det blev inte heller tillräckligt med kött på benen till exempel i debatten om kommun- och vårdreformen, anser Kosk.
Kosk anser också att man borde analysera hemligheten bakom högt eller lågt valdeltagande. I Vanda som är svårt skuldsatt var valdeltagandet lågt. I små kommuner där man har röstat flitigt verkar det finnas en större sammanhållning än i splittrade städer, skriver han.
Stefan Holmström från Borgåbladet funderar på segerretorik och lågt valdeltagande.
"Vi håller våra positioner.... det är en seger" - det här verkar enligt Holmström vara partiernas logik. De tre stora myser, trots att de tappade 150 000 röster. Ingen ödmjukhet här, trots att det låga valdeltagandet kanske är en följd av regeringens tvekande kring stora frågor, menar Homström.
Ett ärligare sätt att uppge valresultat skulle enligt Holmström vara att notera partiets stöd i relation till antalet röstberättigade. Samlingspartiet 12,7, SDP 11,3, Centern 10,8, Sannfinländarna 7,1 o.s.v, räknar Holmström upp. Men den sanningen ger väl en besk bismak i valskumpan, skriver han.
Aamulehti menar att 1990-talets depression återspeglas i det låga valdeltagandet. Depressionens barn som nu får rösta orkar inte gå till valurnorna.
Enligt Aamulehti är det klart att Finland lider av brist på demokrati. Stärkt närdemokrati och folkomröstningar om lokala frågor i samband med kommunalval kunde öka viljan att delta i val, skriver Aamulehti.
Iltalehti har i en artikel intervjuat personer som inte röstade. De flesta anser att man inte kan påverka genom att rösta. Ett citat lyder så här: "Jag är ingen soffliggare. Jag sover inte. Jag är mer vaken än någonsin. Att rösta påverkar ingenting".