
Professor Jan Sundberg kommenterar kommunalvalet i direktsänding i Radio Vega Huvudstadsregionen från och med 19.50.
Jan Sundberg, vad följer du med i första hand när det gäller regionen?
- Samlingspartiet är stort i de flesta kommuner i huvudstadsregionen och har samregerat med Socialdemokraterna. Nu är frågan en hur stor kil Sannfinländarna kommer att köra in mellan de två partierna. Det kan vara kinkigt. Partiet kan få större representation i styrelser, de kan få nämndplatser och ordförandeposter i nämnder. Det är frågan om makt och en viss kantring åt något håll.
Valet handlar också om annat än Sannfinländarnas eventuella segertåg.
- En stor fråga är hur hela regionens framtid ska se ut? Regeringpartierna är inte ense i frågan. Samlingspartiet har kört för att Helsingfors, Vanda, Esbo och Grankulla ska bli en kommun. Däremot verkar det som om de övriga regeringspartiermna inte är på samma linje.
- Det finns olika modeller. Den som dominerar är att nuvarande kommuner skulle kvarstå, men att en samorganisation skulle skapas. Och vad denna gemensamma förvaltning ska bestämma över är en fråga.
- För Kyrkslätts del handlar det om åt vilket håll de orienterar sig, västerut eller österut.
Vem är kvällens vinnarparti?
- Jag börjar från andra ändan. De Gröna kommer alltid att klara sig bra i huvudstadsregionen, men det är inte sagt att segertåget fortsätter. De är ett regeringsparti och inte så fräscht längre.
- Samlingspartiet kommer fortsätta hålla sin styrka, Socialdemokraterna likaså.
- SFP kan gynnas av det traditionellt låga valdeltagandet i kommunalvalet.
- Sannfinländarna kommer att gå framåt, frågan är hur mycket. Deras segertåg kan komma att synas i invandringspolitik och bland annat i hur den svenska servicen ordnas, säger professor Jan Sundberg.