
Var finns den egentliga makten och vem är lyckligt lottad nog att nästan kunna nudda vid den? En av de viktigaste delarna av det arbete som de folkvalda i riksdagen gör utförs i de femton permanenta fackutskotten.
Då utskotten behandlar olika ämnen inbjuds inte bara tjänstemän från de ministerier som har berett lagförslagen; också myndigheter, experter och intressegrupper bjuds in. Tanken är de ska delge utskottsmedlemmarna information om vad ett lagförslag kunde ha för konsekvenser för olika parter.
Gäller att vara aktivYle / Erika Gabrielsson
Kim Jordas, vd på Finlands Yrkesfiskarförbund rf, har bjudits in för att höras av miljöutskottet ett par gånger under ett års tid. Enligt honom är det resurskrävande att delta: Det gäller att förbereda sig noga, bland annat med ett skriftligt utlåtande. En liten grupp som den han förestår får alltså, i motsats till de större, välja vilka frågor den kämpar för.
- Det är klart att det är de som är aktiva som kommer in. Också stora lobbyorganisationer som har gott om resurser och kan påverka hela tiden, kontinuerligt, hörs mer än andra, säger Jordas.
"Allt mer professionellt"
Orsaken till att lobbningskulturen har blivit så stark, tror Jordas att beror på att allting blir mer professionellt.
- Om man vill få fram sitt budskap så måste man ju satsa på det, tillägger han.
Jordas frågar sig också hur stor betydelse det man som hörande lägger fram för ett utskott egentligen har.
- Vi hörs nog, men sedan är det annan sak att tar man till sig den information som vi ger utskottet och dess medlemmar. Där är vi nu inte lika övertygade om att det fungerar. De politiska konstellationerna har ju en stor inverkan där också. Normalt är det ju så att regeringen har ett förslag som behandlas i utskottet och regeringens förslag körs då igenom utskottet och riksdagen. Det här är ju den normala tåggången.
Men helt oproblematiskt är det ändå inte alltid. Enligt Jordas kan det i vissa frågor hetta till ordentligt och uppstå politiska stridigheter, trots regeringens ståndpunkt. Han nämner laxkvoten för nästa år; då den behandlades blev det en hel del motsättningar.
Läs också: Statsministerns högra hand blev PR-man
Läs också: Borde lobbare registreras i Finland?