
Vitsvanshjorten klarar sig överraskande bra i Finland. Vitsvanshjorten i Finland härstammar från bara fyra nordamerikanska hjortar som planterades ut på 1930-talet.
Vid Helsingfors universitet har man räknat med att den finländska stammen är väldigt inavlad och känslig för sjukdomar. Docenten i evolutionär biologi, Jon Brommers , upptäckte dock till sin förvåning att den genetiska mångfalden är stor. Vitsvanshjorten har behållit sin genetiska variation till 90 procent.
- Hemligheten är helt enkelt att de första djuren har mått bra och blivit väl omskötta. Populationen har nått över 500 individer väldigt snabbt och därför har man lyckats undvika den värsta inaveln, säger Brommer.
Forskare vid Helsingfors universitet har samarbetat med jägare, samlat in dna-prover av vitsvanshjortar som har fällts i Västnyland och gjort en genetisk analys på dem. Forskningsresultaten ger hopp om att det ska vara möjligt att
återinplantera också andra stora däggdjur, säger Brommer.
- Resultaten bevisar att man kan få en stor och genetiskt sett frisk population bara genom att plantera ut några få individer, säger Brommer. Det är viktig kunskap när man försöker återinföra arter som försvunnit.
Brommer kommer att fortsätta samarbetet med västnyländska jaktlag. Med mer kunskap om individernas arvsmassa, kan man välja vilka individer man skjuter under jakten och vilka man ska spara för att få en kraftigare population.
Det finns 40 000 - 50 000 vitsvanshjortar i Finland. De finns främst i sydvästra Finland, men sprider sig sakta till hela landet och har också vandrat över till Sverige genom Tornedalen. Ungefär 20 000 - 25 000 individer fälls varje år under jaktsäsongen.