
I Finland kan man köpa tatueringsfärg som andra EU-länder har förbjudit på grund av allergi- och cancerframkallande ämnen. Säkerhetskraven på tatueringsfärger som används av professionella tatuerare här är de samma som på målarfärg som du målar ditt hus med.
Lyssna på Radar
Sedan början av 2011 har Danmark, Tyskland och Italien dragit tillbaka över 20 tatueringsfärger av olika nyanser och märken från marknaden. De innehåller allt från arsenik och nickel, till azo-färgämnen och cancerframkallande PAH-föreningar.
Danmarks myndigheter ansåg att den förhöjda cancerrisken är oacceptabel.
Hälften av de prickade här
Radio Vegas granskande program Radar har jämfört utbudet i tre finska partihandlar med EU:s lista över farliga produkter, Rapex. Nästan hälften av de svartlistade färgnyanserna går att köpa i Finland.
Om tillverkarna inte har ändrat innehållet i flaskan sedan färgen blev prickad finns de farliga ämnena sannolikt också här. Radar kontaktade alla svartlistade färgmärken för att höra sig för, men fick bara svar av ett företag som råkat ut för en fellistning. En annan färg har också blivit fellistad på grund av en piratkopia.
Finlands största partihandel för tatueringstillbehör Nordic Tattoo Supplies säljer elva färger som är av samma märke och nyans som någon av de 24 svartlistade färgerna.
- Vi litar på att tillverkaren har ändrat innehållet i flaskan, säger försäljningschef Juha Sihvo.
Något bevis på att det har hänt kan företaget ändå inte ge.
Missvisande om certifikat
Nordic Tattoo Supplies påstår också att färgens säkerhet är nummer ett för företaget och att Europarådets resolution med de strängaste rekommendationerna för tatueringsfärger är utgångspunkten för företagets färgsortiment.
Han hänvisar till det tyska laboratoriet CTL-Bielefeld som testar färger enligt de här kraven. Då Radar kollar upp de tyska CTL Bielefeld-certifikaten, visar det sig ändå att en del fattas och att en del har gått ut.
Partihandeln Tattootukku säljer nio av de nyanser som blivit dragna från marknaden i andra länder.
- Vi har inte följt med tillräckligt noga, vi måste förbättra oss och har tydligen inte haft allt uppdaterat, säger Mikko Keeninen på Tattootukku.
Företaget hävdar också att alla deras färger är testade enligt Europarådets resolution vid det tyska laboratoriet CTL Bielefeld och att certifikaten är i kraft. Inte heller det stämmer. Många är föråldrade och en del saknas.
Inte en enda av de 11 färger som dragits från marknaden i andra EU-länder och säljs här har ett giltigt certifikat från CTL Bielefeld. Vissa av certifikaten fattas helt.
Partihandeln Tattoo maailma säljer inga av de svartlistade nyanserna.
- Jag har själv nickelallergi och har tänkt mycket på det här, säger ägaren Timo Pajunen.
Tattoo maailma påstår sig inte heller ha några certifikat som skulle visa att färgerna uppfyller Europarådets krav och flera av deras färger saknar certifikat från CTL Bielefeld.
Samma krav på tatueringsfärg som på målarfärg
I Finland är det ändå lagligt att sälja tatueringsfärger som innehåller cancerframkallande ämnen om man säljer för professionellt bruk.
Trots att nickel är förbjudet i smycken, azo-färgämnen i kläder och PAH-föreningar i bildäck får de finnas i tatueringsfärger. Det beror på att vi saknar enskild lagstiftning för tatueringsfärger.
I praktiken ställer samma krav på tatueringsfärgens säkerhet som på målarfärgen som vi målar vår husvägg med.
"Jag ångrar att jag tog den"
I takt med att tatueringar blir vanligare blir också hälsoproblemen fler. Ett och ett halvt år efter att Sari Pajunen tog sin tatuering har den allergiska reaktionen fortfarande inte lagt sig.
När Sari fyllde 40 år var det dags att förverkliga en långlivad dröm. Hon ville tatuera en lian på sin vrist. Lianen skulle ha tre blommor med första bokstaven i barnens namn.
Tatueringen varade sig
Sari valde en väletablerad studio och följde hygieninstruktionerna. En dryg månad efter tatuerandet anade Sari oråd. Den gröna lianen såg fin ut men de ljusröda blommorna ville inte läka.
- De kliade massor, var inflammerade, svullna och utsöndrade var. De var ännu fulare än nu, säger Sari.
Röda och svarta tatueringsfärger är kända för att orsaka mest hälsoproblem. Å andra sidan är de också de vanligaste färgerna. En allergisk reaktion kan bryta ut när som helst, så sent som 20 år efter att tatueringsfärgen kommit in i huden.
Ingen vård har hjälpt
Sari har försökt allt för att få slut på inflammationerna och allergin. Under det första halvåret åt hon tre antibiotikakurer, sedan sprang hon hos läkare på tre olika håll och smörjde sig med den ena krämen efter den andra. Allergisjukhuset försökte till och med med konstgjord hud. Inget har hjälpt.
Nu ett och ett halvt år senare fortsätter kliandet och tatueringen sväller när Sari duschar. Allergitest har visat att Sari är allergisk för nickel, kobolt och vissa lim men vad som utlöste reaktionen vet hon inte.
Sari tror att det kommer att dröja flera år innan tatueringen blir bra och råder alla personer med allergier att inte ta en tatuering.
- Jag är utled på det här. Det kanske inte är så bra att lägga in främmande ämnen i kroppen, men då tänkte jag inte på det. Jag ångrar att jag tog den, säger Sari.